Wereldchocoladedag: een geldig excuus om chocolade te eten

24 juni 2019
chocolade
Anker

[]

Op 7 juli is het jaarlijks Wereldchocoladedag, omdat op 7 juli 1550 chocolade voor het eerst in Europa werd geïntroduceerd. Vanaf de 16e eeuw brachten de Spanjaarden de eerste cacaobonen vanuit Mexico en Zuid-Amerika mee naar Europa. Stilaan raakte men ook in Europa cacao-verslaafd en is chocolade uitgegroeid tot één van 's werelds meest geliefde voedselproducten.

Anker

[]

Herkomst

Cacao, het hoofdbestanddeel voor chocolade wordt gewonnen uit cacaobonen, het zaad van de cacaoboom, die je onder meer aantreft in Mexico. Het is ook hier dat de Azteken, al voor de Spanjaarden het land ontdekten, een drank met cacao brouwden. Deze ‘chocoladedrank’ of xocoatl, een rituele drank, droegen ze op aan Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Het gerucht deed toen al de ronde dat xocoatl vermoeidheid tegenging, het resultaat van de cafeïne in de cacao.

Ondertussen is bekend dat cacao rijk is aan magnesium, wat de energiestofwisseling bevordert en wordt chocolade ook als afrodisiacum beschouwd: een zinnenprikkelend middel dat de seksuele activiteit zou bevorderen. Het verhaal wil alleszins dat de Aztekenkoning Montezuma een cacaobrouwsel dronk voor hij zijn harem vervoegde, dat de maîtresse van Lodewijk XV haar minnaars chocolade liet drinken en dat ook Casanova verzot was op deze liefdesdrank.

Anker

[]

Belgische chocolade en praline

Wat de Belgische chocolade zo uniek maakt, is het gebruik van fijn gemalen cacaobonen, met een structuur vijftien tot achttien micron, een hoger cacaogehalte en het gebruik van 100% cacaoboter. Los van grote spelers zoals Callebaut en Belcolade, zijn in België ook middelgrote ondernemingen zoals Godiva en Leonidas actief, net zoals vele kleine chocolatiers en pralinemakers: denk maar aan DelRey of Pierre Marcolini.

Waarschijnlijk is Jean Neuhaus de bedenker van de typisch Belgische praline. Deze Zwitserse apothekerszoon die in België een banketbakkerij had in de Brusselse Koninginnegalerij, maakte in 1912 de eerste gevulde chocoladebonbon: een praline, zoetigheid omringd met een laagje chocolade. Eigenlijk is de naam praline afgeleid van Praslin, naar de Comte de Plessis-Praslin (1598-1675), wiens kok al in de 17e eeuw een chocoladebonbon maakte, evenwel zonder de typische vulling van de huidige praline.

Anker

[]

Iedereen chocolade

Overal in België valt onze liefde voor chocolade op: tal van winkels, maar ook minimum drie chocolademusea (Brugge, Brussel en Antwerpen), chocoladeroutes, proeverijen met gepassioneerde chocolatiers of workshops waar je je eigen chocolade kan samenstellen. Het is hier een totaalervaring. Maar niets belet je om ook thuis een unieke chocolade ervaring te beleven. Bijvoorbeeld met een chocolade fondue au bain-marie (met een waxinelichtje). Dankzij de au-bain marie methode, blijft de gesmolten chocolade op een optimale temperatuur van 40 °C. en brandt de chocolade niet aan. Ideaal voor een gevarieerd desserten buffet, gebaseerd op een lekkernij-van-eigen-bodem.

Anker

[]

Tip voor de cafeïneliefhebber

Een kopje filterkoffie verfijnen met een mespunt kaneel of een theelepel cacao geeft een gevarieerde smaak. Bovendien zou het de concentratie bevorderen en heeft de cacao een angst-remmend effect. Op zoek naar een koffiezetapparaat om te experimenteren met kruidencombinaties? Je vindt ons aanbod hier.

Anker

[]