5 tips voor het perfecte kopje koffie

30 augustus 2019
koffie
Anker

[]

Hoe drink jij jouw koffie het liefst? Een heerlijke cappuccino, een krachtige espresso of toch maar liever een deca? Wat van belang is, is de techniek en de liefdevolle manier waarmee de koffie wordt gezet. In samenwerking met de Italiaanse fabrikant van premium koffiemachines De’Longhi gingen we op zoek naar de geheimen van het perfecte kopje koffie.

Anker

[]

Een boontje voor…

Net zoals er bepaalde druivenrassen bij jou in de smaak vallen, heb je ook een voorkeur voor bepaalde koffiebonen. Het is dan ook belangrijk om te weten welke jij lekker vindt. De meest bekende bonen zijn de Arabica en de Robusta. De Arabica-koffiebonen komen oorspronkelijk uit Ethiopië en hebben een zachte, volle smaak, een laag cafeïnegehalte en een hogere zuurgraad. Deze bonen kan je zowel puur als in een blend drinken. De Robusta-bonen daarentegen hebben een hoger cafeïnegehalte zijn krachtiger, voller en ietsje bitterder van smaak. Door die bittere smaak kan je ze niet individueel drinken en worden ze eigenlijk alleen in melanges verwerkt.

Koffiebonen komen er trouwens in verschillende soorten melanges en brandingen. En, oh ja, wereldwijd bestaan er zo’n honderd soorten koffiebonen. Hoog tijd dus om op zoektocht te gaan voor welke koffie jij een boontje hebt!

Anker

[]

Hele bonen of vers gemalen

Zodra je een bepaald type bonen hebt gekozen wordt het zoeken naar de ideale maalgraad en hoeveelheid. De’Longhi helpt je graag bij dit proces, zo beschikt dit volautomatische espressotoestel over een duurzame conische koffiemolen die je laat kiezen uit wel 13 maalstanden. In de winkel kan je ook kiezen voor voorgemalen koffie, dit is dan weer handig voor pompdrukmachines.

Maar je kan natuurlijk ook een elektrische koffiemolen gebruiken als maalhulpje. Met een simpele druk op de bovenkant maalt dit toestel je bonen op de door jouw gewenste maalgraad. Gemalen koffiebonen verliezen na ongeveer een week hun smaak. Zorg er dus voor dat je de gemalen koffie goed afgesloten bewaard. Zowel koffiebonen als gemalen koffie kunnen worden gebruikt bij De’Longhi volautomatische espressotoestellen.

Anker

[]

Regels

Voor de perfecte espresso of cappuccino bestaan er heel wat regels, onder anderen de zettijd, de watertemperatuur, hoeveelheid water die wordt gebruikt en de druk die wordt toegepast.

De thermoblock in volautomatische espressomachines zorgt voor een constante en correcte temperatuur. Terwijl in de zetgroep de correcte druk wordt toegepast. Deze regels verschillen per koffiedrank en kunnen met één druk op de knop bereid worden zodat jij enkel nog moet genieten.

Cremalaag en schuimlaag

Een perfecte espresso is te herkennen aan de nootachtige kleur van de cremalaag.

Zo is ook het schuim van een perfect opgestoomde cappuccino te herkennen. Deze moet een perfecte dichtheid hebben door de aanwezigheid van microbubbels in plaats van grote bubbels.

De opgestoomde melk bestaat niet enkel uit schuim, maar ook uit warme melk. Hiervoor ligt de ratio 2/5 melk en 3/5 schuim. Het schuim van een cappuccino zorgt er ook voor dat de temperatuur van de cappuccino langer behoudt. Zo zou een perfecte cappuccino een temperatuur tussen 65-70°C hebben terwijl de schuim een temperatuur tussen 60-65°C heeft.

Keep it clean

Misschien wist je het niet, maar je koffiemachine moet je regelmatig eens schoonmaken en ontkalken om altijd te kunnen genieten van de lekkerste koffie. Draag dus de meeste zorg voor de netheid van je koffiemachine.

Tip: Gefilterd water verbetert de smaak van je koffie en thee aanzienlijk. Je vermindert in eerste instantie de kalkaanslag in je waterreservoir, maar je verbetert ook de prestaties van je koffiemachine en de kwaliteit van je koffie. Denk er dus zeker aan om een waterfilter in je waterreservoir te zetten voor de beste koffieresultaten.

Anker

[]

Klaar voor de koffie van je leven, elke dag opnieuw? Ontdek ons De’Longhi-gamma online of bij een van onze Selexionvakmannen!

Anker

[]