De beste barbecue kopen: waarop moet je letten?
[]
[]
[]
Zin in een gezellig tuinfeest? Dan mag een degelijke barbecue niet ontbreken. Of je nu net begint met barbecueën of ondertussen een geroutineerde pitmaster bent, voor iedereen is er een gepaste BBQ. Hoe steek je veilig je barbecue aan en wat is de beste manier om je toestel schoon te maken? Maak van je volgende tuindiner in de zon een echt feest dankzij onze tips en tricks!
[]
Welke barbecue past bij jou?
Zoek je een barbecue, dan zijn er een aantal kenmerken die je kunnen helpen bij je keuze. Je hebt verschillende soorten brandstoffen, maar ook verschillende groottes.
Hoe groter het rooster waarop je je ingrediënten legt, hoe meer je tegelijkertijd kan klaarmaken. Het is natuurlijk leuker om samen te kunnen genieten van alle lekkere gerechten. Maar hoe groter de BBQ, hoe langer het duurt om bepaalde temperaturen te bereiken. Het is dus belangrijk om in te schatten voor hoeveel mensen je gemiddeld wil BBQ'en.
Ook het soort brandstof die de BBQ gebruikt om op te warmen, is belangrijk voor je keuze. Je kan barbecueën op gas, houtskool en elektriciteit. Elk type heeft voor- en nadelen, we sommen ze graag voor je op!

[]



[]
BBQ op gas
Snel, gemakkelijk, ideaal voor beginners
BBQ op houtskool
Klassiek barbecueën, authentieke rooksmaak
BBQ op elektriciteit
Gemakkelijk, ideaal voor kleinere ruimtes
[]
Voordelen
Barbecues op gas zijn populair omdat ze erg gebruiksvriendelijk zijn en een nauwkeurige temperatuurregeling hebben. Ze worden snel warm en de hitte wordt gelijkmatig verspreid. Redelijk makkelijk schoon te maken.
Voordelen
Diehard barbecuefans zweren bij houtskool voor de authentieke smaak en omdat je erg hoge temperaturen kan bereiken. Je hebt houtskool-BBQ's van verschillende groottes en in verschillende prijsklassen. Kolen zijn goedkoper dan gas en kan je afhankelijk van de duur van je BBQ-sessie, 1 of 2 keer hergebruiken.
Voordelen
Plug-and-cook: geen vuur, houtskool of gas nodig. Je kan snel beginnen grillen en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld. Er zijn ook praktische tafelmodellen beschikbaar. Makkelijk schoon te maken.
[]
Nadelen
De gasflessen voor je BBQ zijn duur.
Je hebt niet de rokerige smaak die je associeert met BBQ'en.
Nadelen
Je hebt wat expertise en geduld nodig.
Je hebt meer afval en schoonmaken kost meer energie en tijd.
Uitstoot van fijnstof en CO2. Niet milieuvriendelijk.
Nadelen
Elektrische BBQ's zijn vaak wat kleiner, wat ook betekent dat ze niet ideaal zijn voor grote groepen.
Het is soms lastig om dichtbij een elektriciteitsaansluiting te vinden en vaak moet je werken met verlengkabels.
[]
Hoe steek je een gas-BBQ aan?
Open de klep en draai de gastoevoer open. Druk op de ontstekingsknop en laat je gas-BBQ opwarmen.
Hoe steek je een houtskool-BBQ aan?
Maak een torentje van houtskoolbriketten. Gebruik aanmaakblokjes om het vuur aan te steken. De kolen moeten grijs worden (aslaag) en gloeien voordat je kan beginnen met grillen.
Hoe steek je een elektrische BBQ aan?
Steek de stekker in het stopcontact en zet de BBQ aan. Vanaf de grillplaat warm genoeg is, kan je starten.
[]

De populariteit van kamadobarbecues
Een kamado-BBQ is een robuuste houtskoolgrill met keramische vuurschaal die oorspronkelijk uit Azië komt en die bekend staat om zijn uitstekende warmtebehoud en veelzijdigheid.
Je kan ermee roken, stoven, braden, schroeien, grillen en zelfs pizza's bakken is geen enkel probleem.
Of je nu low & slow wilt roken of snel een steak wilt grillen, een kamado kan het allemaal.
[]
Door de luchttoevoer boven- en onderaan, kan je de temperatuur nauwkeurig regelen en met het deksel sluit je de BBQ goed af om de sappigheid te behouden.
Je herkent een kamado aan de unieke eivorm. Dankzij die vorm en de dikke keramische wanden behoudt hij perfect de warmte en zorgt hij voor sappig, smaakvol eten. Voorbeelden van kamado’s zijn The Bastard en Grill Guru.
De voordelen van een kamadobarbecue:
- zuiniger met houtskool dan een traditionele houtskoolbarbecue door het efficiëntere gebruik van warmte
- de dikke behuizing houdt warmte en vocht goed vast
- door de luchttoevoer boven- en onderaan, kan je de temperatuur erg nauwkeurig regelen
[]
Tip van je vakman: heeft je BBQ wieltjes? Als je van plan bent om altijd op dezelfde plaats te barbecueën is dit misschien niet nodig, maar heb je een grote tuin of wil je bijvoorbeeld je BBQ dichter bij je keuken krijgen om schoon te maken, dan zijn wieltjes erg handig én beter voor je rug. Heb je een dure barbecue, hou hem dan goed in de gaten, want elk jaar worden er BBQ's gestolen.
[]
Een ongeluk is snel gebeurd: tips om veilig te barbecueën
Elk jaar gebeuren er kleine en grote ongelukken tijdens het barbecueën. Maar met wat planning en onze tips kan je al heel wat accidentjes vermijden.
Neem vooral je tijd en ga voor een goede voorbereiding. Leg alle tools binnen handbereik en zorg voor een proper werkgebied!

[]
- Zorg dat je BBQ stabiel staat en zet hem niet te dicht bij brandbare materialen zoals parasols, tafellakens, tuinmeubels en planten. Zet hem ook uit de wind om rondvliegende vonken te vermijden.
- Hou huisdieren op afstand en let op spelende kinderen met ballen of frisbees in de buurt.
- Heb je een elektrische barbecue? Hou hem weg van water en zorg ervoor dat het snoer niet in de weg ligt.
- Zet een gasfles niet in de zon, maar in een goed geventileerde, open ruimte, in de schaduw. Dubbelcheck of je de gasfles juist hebt aangesloten op je BBQ en controleer op lekken. Gebruik geen water om vuur in een gasbarbecue te doven, maar sluit de toevoer en doe het deksel dicht.
- Zet een draagbare BBQ niet op droog gras of op een houten/plastic tafel. Die kunnen in brand vliegen door de stralingshitte.
- Ben je pitmaster van dienst? Draag dan een schort en handschoenen en gebruik gepaste tools zoals vleestangen of spiesen met houten handvat.
- Gebruik geen brandbare vloeistoffen om je houtskoolbarbecue aan te steken. Aanmaakblokjes zijn de meest veilige optie: je steekt ze aan met een lange lucifer. Ook een elektrische BBQ-aansteker is erg handig.
- Hou een brandblusapparaat, een emmer water of een emmer zand in de buurt. Vallen er bijvoorbeeld brandende kooltjes in het gras, dan kan je direct ingrijpen.
[]

Tips voor de heerlijkste BBQ-gerechten
Een barbecue is niet volledig als er geen bijpassende sauzen, salades en bijgerechten zijn. Soms is het ook moeilijk om in te schatten hoeveel vlees, vis of veggie je best voorziet voor je gezelschap.
We geven je graag advies om er een onvergetelijke, overheerlijke barbecue van te maken!
[]
- Reken op drie gerechtjes (vlees, vis of veggie) per persoon. Zo heb je zeker voldoende, want de ene gast eet al meer dan de andere. Voldoende side dishes voorzien is een must.
- Een alternatief voor vlees of vis? Grillkazen zoals Halloumi, Berloumi, paneer en Manouri!
- Gevulde paprika's, aardappelen en champignons gril je zonder problemen op je BBQ. Smeer de groenten in met wat gekruide olijfolie: zo blijven ze niet plakken en geef je dat tikkeltje extra smaak. Nog meer groentjes: gelakte aubergines, maiskolven of varieer en maak groentesatés.
- Stokbrood met lookboter, tapenades en spreads zijn altijd een goed idee tijdens een barbecue. Ook een variatie aan sausjes voor bij je vlees, vis en frietjes is zeker aan te raden.
- Ter afwisseling van je warme gerechten, kan je koude bijgerechten en groenten voorzien zoals aardappelsalade, feta, olijven, rauwe bloemkoolroosjes om te dippen, pastasalade, mozzarella, couscoussalade, snoeptomaatjes, komkommer, radijzen, ...
- Vis op de barbecue? Het kan zeker. Smeer vis ook in met olijfolie en kies voor stevige vissoorten. Ook kan je in geen tijd schelp- en schaaldieren klaarmaken op je BBQ.
- Soms is het moeilijk om sommige groenten, vis en gevogelte op je BBQ klaar te maken zonder dat ze uit elkaar vallen. Dan is 'en papillot' als kooktechniek erg handig. Je maakt een ministoompakje van bakpapier of aluminiumfolie (bij erg hoge temperaturen is dit de veilige optie) en kan zo je ingrediënten zowel bakken als stomen zonder dat het een knoeiboel wordt.
[]
Hoe maak je je BBQ perfect schoon?
Wil je lang van je toestel kunnen genieten, dan is het belangrijk om je BBQ in topconditie te houden. Dat doe je door je barbecue degelijk schoon te maken.
- Voor de roosters gebruik je het best een staalborstel om voedselresten en vet te verwijderen. Een lang handvat is handig om je handen en kledij te beschermen. Het afkuisen van de roosters gaat vlotter als ze nog wat warm zijn.
- De binnenkant van je barbecue maak je schoon met lauw water en een zachte zeep. Ook voor het buitenoppervlak is dit voldoende. Gebruik zeker geen schuursponzen, want dat zorgt voor krassen.
- Een houtskoolbarbecue heeft asresten en die verwijder je best na elke grillsessie.
- Is er een vetopvangbakje of -lade? Maak het dan na elk gebruik schoon om een ophoping van vet te voorkomen. Sommige lades kan je in je vaatwasser steken.
- Een elektrische BBQ kan je een kwartiertje op de hoogste stand zetten om etensresten te verbranden en ze zo makkelijker te kunnen wegvegen.

[]
Tip van je vakman: wil je je BBQ opbergen na de zomer? Dan is het een goed idee om het rooster wat in te smeren met plantaardige olie tegen het roesten. Ook kan je de scharnieren en andere bewegende onderdelen van je BBQ insmeren met WD-40 zodat ze ook volgende zomer terug perfect werken. Bewaar je BBQ op een droge plaats, eventueel afgedekt met een hoes.
[]
Conclusie
Het kiezen van de juiste barbecue hoeft niet moeilijk te zijn. Of je nu de voorkeur geeft aan houtskool, gas of elektriciteit, er is altijd een perfecte BBQ voor jou. Je vindt in ons assortiment een breed scala aan barbecues van topmerken, zoals bijvoorbeeld Barbecook-barbecues of BBQ's van Boretti.
Vergeet niet om je barbecue goed aan te steken en schoon te maken om de levensduur te verlengen en de smaak te verbeteren.
[]


